Türk Müziğinde Vurmalı Çalgılar
a)Davul:Türklerin en eski çalgılarındandır.Avrupa’ya Osmanlı ile gittiği bilinmektedir.İplerle iki yüzüne deri gerilmiş, silindir şeklinde geniş bir tahta kasnaktan meydana gelir.Sağ elde tokmak, sol elde ince bir değnek ile çalınır.
b)Kös:İki dev kabın ağzına deve derisi gerilerek yapılan bu çalgı, Hun’lara kadar uzanan ve mehter müziğinde kullanılan en büyük çalgıdır.Küçükleri at, büyükleri develer üzerinde taşınmıştır.
c)Kudüm:Farklı büyüklükte iki bakır kasenin ağzına deri gerilerek yapılır.Zahme adı verilen iki çubukla çalınan bu çalgı dini ve din dışı müzikte kullanılır.Halk müziğinde kullanılan türüne Çifte nağra denir.
d)Daire:Büyükçe ve dar enli bir kasnağın kenarına bir sıra zil takılarak bir yüzüne deri gerilmek suretiyle yapılmıştır. (Dini müzikte bendir adlı zilsiz şekli kullanılır.)
e)Def:Daireden ufak ve daha enli bir kasnağın kenarına iki veya üç sıra zil takılarak bir yüzüne deri gerilmek suretiyle yapılmış bir çalgıdır.
f)Darbuka:Değişik büyüklüklerde sürahi biçimindeki toprak veya madeni bir kabın genişçe olan ağız kısmına deri gerilerek yapılmış bir çalgıdır.Dümbelek ve dümbek diye adlarla da anılır.
e)Zil:Türklerin (Mehter) etkisi ile batı orkestralarına girmiş, birbirine çarpılmak suretiyle çalındığı gibi, orkestralarda davul tokmağı veya trampet değneği gibi araçlar kullanılarak da çalınır.Daire biçiminde ortası delik olup, dövme bakır ve madeni alaşımdan yapılır.
Bunlardan başka Türk müziginde maşa, zilli maşa, kaşik, çalpara vs gibi vurmalı çalgılar da kullanılmaktadır.