Batı Müziğinde Vurmalı Çalgılar

 a)Orkestra davulu:Madeni veya ağaçtan yapılmış bir kasnağın iki tarafına deri gerilmiştir.Türk Davulu’ndan bir farklılığı ucu keçeli tokmakla çalınmasıdır.

b)Trampet:Küçük bir davul şeklinde olup daha ince seslidir.Orkestra dişinda izcilerin ve jazz topluluklarinin da kullandigi çif çubukla çalinan bir çalgidir.

c)Timpani:Türk askeri çalgısı Kös’ün 15.yydan sonra Batı orkestralarında aldığı isimdir.Farklı boy ve akortlarda iki veya üç adet bulunan, ucu keçeli tokmaklarla çalınan bir çalgıdır.

d)Çelik Üçgen:Çelikten yapılmış olup, yine çelikten bir çubukla çalınan bir çalgıdır.

e)Def:Türk müziğinden batı orkestralarına girmiştir.

f)Zil:Türk müziğinde de kullanılan bu çalgı da ziller birbirine vurulmak suretiyle çalınır.Ayrıca bateride de kullanılır.

g)Metalofon:Metal tuşlu ve çubukla çalinan bir çalgidir.

h)Ksilofon:Meatlofon çalgısının ağaç tuşlu olanıdır.

g)Bateri:Kısaca davullar, alto, ziller, trampetten oluşan ritm çalgısıdır.Fazlaca çalgıyı birden içide bulundurur ve bagetle çalınır.

Bunların dışında Kastanyet (el içinde kaşik çalinimina benzer), Marakas (salladıkça içi dolu olan armuta benzer iki tokmaktan ses gelmete), Bongo (yanyana kurulu ve genelde el ile ritm tutulara çalınan) gibi çalgılar da batı müziğinde kullanılmaktadır.

 

Şu Anda .::WwW.MuZiKKuLuBu.uni.cc::. Sayfalarındasınız